KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE NĚCO K OCHUTNÁNÍ

Vlasy pod čepicí

Co ovlivňuje kvalitu vlasů v zimě? A které živiny přispějí k udržení dobrého stavu našich vlasů?

Před chladem a větrem chráníme hlavu pokrývkou, pod kterou se vlasová pokožka více potí a svědí, vlasy působí zplihle a slepeně, proto je častěji myjeme. Fénování příliš horkým vzduchem, mráz i suché vnitřní vytápění pokožku hlavy více vysušují, což má vliv na tvorbu lupů. Vlasový stvol (část nad pokožkou; obsahuje asi 12 % vody) ztrácí svou vlhkost a stává se velice křehkým. Ještě větší ránu mu způsobíme neodborným barvením, zesvětlováním a trvalou.
 
Na kvalitě vlasů se v tomto období podepisují i infekční nemoci a horečky, léky, které užíváme, hormonální výkyvy, nedostatek vitaminů a minerálů i stres. Může dojít k narušení vlasového cyklu či poškození vlasového folikulu a vlasy více vypadávají, vypadají matně a slabě. Časté střídání teplot, oslabený imunitní systém a další faktory mohou být také příčinou zhoršení některých kožních onemocnění, např. psoriázy, seborrhoické dermatitidy a tvorby lupů.
 
Porce živin pro naše vlasy
Pro naši kštici můžeme udělat alespoň minimum:
* zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy, minerály a stopové prvky, které mají pozitivní vliv na pokožku a růst vlasů,
* zvýšit v zimě příjem čerstvého ovoce a zeleniny s obsahem účinného antioxidantu vitaminu C, který stimuluje činnost imunitního systému,
* vybrat správný šampon a kondicionér podle stavu vlasů a pokožky a po aplikaci je pořádně opláchnout z hlavy,
* zvolit pokrývku hlavy z materiálu, který nedráždí vlasovou pokožku a nevyvolává pocit svědění a kousání.
 
Zdrojem bílkovin je např. maso, drůbež, sojové maso, sýry, ryby, luštěniny, vejce aj. Z minerálních látek má na kvalitu vlasů vliv železo, selen, zinek, hořčík (zdrojem jsou celozrnný chléb, luštěniny, ořechy, maso, ryby aj.), vydatnou porci živin pro naši pokožku, nehty a vlasy obsahuje přeslička rolní (např. křemík a zinek).
 
K udržení dobrého stavu pokožky a vlasů je z vitaminů potřebný biotin (vitamin H, který se nachází např. v ovesných vločkách, ořechách, fazolích, játrech), riboflavin (vitamin B2 obsahují kvasnice, játra, vejce, sýry, drůbež), kyselina pantothenová (vitamin B5 se nachází v mase, játrech, ledvinkách, celozrnném pečivu, luštěninách, slunečnicových semínkách) a pyridoxin (vitamin B6 je obsaženv mase, vnitřnostech, kvasnicích, oříškách, ve vejcích aj.).