Čaj ochucený a aromatizovaný

Čajem se nazývá nápoj pocházející z listů subtropického a tropického stromu čajovníku čínského. Toto označení se ale vžilo i pro nálevy a odvary z čerstvých a sušených bylin nebo ovocných směsí.

Kromě zeleného a černého čaje lze dnes koupit i čaj bílý, žlutý, oolong, prodávají se i kvetoucí čaje a další druhy čaje, jejichž chuť, vůně i účinky se liší zpracováním čajových lístků. V nabídce jsou rovněž čaje ochucené a aromatizované. Jaký je mezi nimi rozdíl?
 
Černý čaj prochází fermentačním procesem, při kterém probíhají chemické reakce (především oxidace) měnící vlastnosti čaje. Čajové lístky mění barvu a získávají charakteristickou vůni, třeba mohou vonět karamelem.
 
Zelený čaj na rozdíl od černého neprochází fermentací, proto si zachovává všechny účinné látky. V čajových lístcích se po zavadnutí prudkým sušením nebo napařeníminaktivují enzymy, které způsobují fermentaci polyfenolů, k oxidaci však nedojde. Což má velký vliv na chuť, vůni a obsah důležitých látek tohoto světle zeleného nápoje.
 
Ochucený čaj vzniká přidáním lístků, květů a plodů jiných rostlin k lístkům čajovníku čínského (např. černý čaj pravý s anýzem).
 
Aromatizovaný čaj vznikne, když se čajové lístky ochutí aromatickými látkami, třeba limetkovým nebo citronovým aroma (např. zelený čaj pravý s příchutí limetky a citronu). Aromatizovaný čaj může být současně i ochucený (obsahuje např. ibiškový květ, jablko, zázvorové koření, citronové oplodí atd.).
 
Bylinný čaj se připravuje z listů, natě, květů, plodů nebo kořene léčivé rostlinky, která má příznivý vliv na organismus. Může být jednodruhový nebo jako směs různých bylin. Bylinný nálev se pije vlažný obvykle jeden až šest týdnů k zmírnění či odstranění některých potíží nebo k podpoře či očistě organismu. O vhodnosti konkrétního bylinného čaje je dobré poradit se s lékárníkem, zejména při současném užívání některých léků.   
 
Ovocný čaj je nápoj ze sušených keřovitých plodů, koření a plodů ovocných stromů (např. pomeranč, citron, maliny, borůvky, jahody, zázvor, chilli), které jsou zdrojem vitaminů a dalších důležitých látek. Přidáním různých aromat vzniká aromatizovaný ovocný čaj, který je plný vůní a chutí. Je vhodný pro osoby, které kvůli kofeinu (theinu) nemohou pít kávu a pravý čaj. Do ovocné směsi se běžně přidávají také bylinky.
 
 
Skladování
Čaj pravý má výbornou schopnost absorbovat vůně a pachy ze svého okolí, proto je důležité čaj skladovat v dobře uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě; v případě porcovaných čajů uchovávat nálevový sáček v obalu odolném proti vlhkosti, který zajistí jak vůni a chuť, tak i stabilitu účinných látek.